Τα πρώτα μου πειράματα.


Έχοντας μυηθεί στα μονοπάτια των θετικών επιστημών με την εισαγωγή μας, είσαστε έτοιμοι να ξεκινήσετε αυτό το δημιουργικό ταξίδι με τα παιδιά σας!

Οι τομείς που μπορείτε να πειραματιστείτε είναι πολλοί:
  • φυσική (μαγνητισμός,μηχανική,οπτική,ταλαντώσεις)
  • χημεία (αντιδράσεις)
  • μαθηματικά (προσθέσεις,αφαιρέσεις)
  • βιολογία (ανατομία ,λειτουργία οργάνων)
  • γεωλογία (ορυκτολογία,παλαιοντολογία)
  • γεωπονία (φύτευση)

Τονίζοντας για ακόμα μια φορά πως προέχει η ασφάλεια των παιδιών μας, συνιστούμε συνεχή επιτήρηση για την αποφυγή κατάποσης κάποιου συστατικού ή ατυχήματος γενικότερα. 
Η χρήση ειδικού εξοπλισμού, όπου θεωρείτε απαραίτητο, όπως ειδικά γάντια,γυαλιά και ρούχα.
Σε περίπτωση πειράματος όπου δεν γνωρίζουμε το αποτέλεσμα ή ξέρουμε ότι μπορεί να εξελιχθεί ανεξέλεγκτα (π.χ. χημική αντίδραση) θα ήταν καλό να κρατάμε το παιδί σε απόσταση ασφαλείας.

Και αφού σιγουρευτήκαμε για την ασφάλεια του πειράματος και μάθαμε (από το προηγούμενο άρθρο)  την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε για να δείξουμε το πείραμα, σας δίνουμε μερικές ιδέες για τα πρώτα σας πειράματα!



Ξεκινάμε με την Φυσική και συγκεκριμένα με την οπτική όπου βάζοντας μια πηγή φωτός (ή τον ήλιο) από την μια μεριά παρατηρούμε την σκιά που αφήνει το αντικείμενο και αφού φυσικά εξηγήσουμε την θεωρία που κρύβεται από πίσω, ζωγραφίζουμε την σκιά.
ζωγραφίζοντας σκιές
Συνεχίζουμε με τον Μαγνητισμό που ενθουσιάζει όλα τα παιδιά με το φαινόμενο έλξης αντικειμένων. Τα πειράματα που μπορούν να γίνουν είναι πολλά, έλξης-απώθησης,παρατήρηση μαγνητικού πεδίου και πολλά άλλα. Σημαντικό να ειπωθεί η θεωρία του μαγνητισμού! Γιατί έλκονται μερικά αντικείμενα και όχι όλα από έναν μαγνήτη; Γιατί οι όμοιοι πόλοι μαγνητών έλκονται ενώ οι αντίθετοι απωθούνται;
έλξη μετάλλου
Για μικρότερα παιδιά που θέλουν να γνωρίσουν την φυσική μπορούμε να τα εισάγουμε στην έννοια της θερμοκρασίας με ένα πολύ απλό αισθητηριακό πείραμα αφής. Με δυο μπουκάλια όπου θα περιέχουν το ένα κρύο και το άλλο ζεστό νερό παρατηρώντας και συγκρίνοντας τον βοηθάμε να ανακαλύψει τον κόσμο μας.
κρύο-ζεστο
Ολοκληρώνουμε τις άπειρες εφαρμογές της Φυσικής με ένα πείραμα για να κατανοήσει τον κύκλο του νερού. Με μια σακούλα, λίγο νερό και έναν μαρκαδόρο μπορούμε να του εξηγήσουμε παραστατικά πώς το νερό από βροχή περνάει στα υπόγεια ύδατα, από εκεί στην θάλασσα και μέσω της εξάτμισης ξανά στα σύννεφα.
κύκλος νερού

Περνάμε στην Χημεία που έχει εξίσου εντυπωσιακά πειράματα κυρίως αντιδράσεων.
Ενδεικτικά παρουσιάζουμε μια πολύ γνωστή αντίδραση μεταξύ σόδας και ξυδιού το οποίο έχουμε χρωματίσει με χρώμα ζαχαροπλαστικής για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
αντίδραση
Τι πιο διδακτικό από την αναπαράσταση της πρόσθεσης! Έτσι τα Μαθηματικά γίνονται παιχνίδι!
πρόσθεση
Στην Βιολογία μπορούμε να μάθουμε για την ανατομία του ανθρώπινου οργανισμού αλλά και να δούμε πως λειτουργούν κάποια βασικά όργανα μας.
ανατομία

Πνεύμονες

Μπορούμε να βαδίσουμε στα χνάρια της παλαιοντολογίας της Γεωλογίας καταψύχοντας δεινόσαυρους μέσα σε νερό για να έχουμε την δυνατότητα μετά σπάζοντας τον πάγο να τους φέρουμε στην επιφάνεια.
ανασκαφές

Τέλος, μπορούμε να πειραματιστούμε με την Γεωπονία. Εκτός της διαδικασίας φύτευσης στον κήπο ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι μπορούμε να του εξηγήσουμε πως ζουν τα φυτά, πως παίρνουν νερό, πως φωτοσυνθέτουν και πως στέκονται χάρις στις ρίζες τους.
ρίζες


απορρόφηση νερού



Υπενθύμιση: Αν σας άρεσε κάποια ιδέα και θέλετε να μάθετε λεπτομέρειες για την κατασκευή, κάνετε κλικ πάνω στην λεζάντα!!

Διασκεδάστε το!!!


Νεότερη Παλαιότερη